[TOP 100] Najbardziej podchwytliwe pytania wraz z odpowiedzią

podchwytliwe pytania
(Zaktualizowano: 23 września, 2023)

Co to znaczy podchwytliwe pytanie?

Podchwytliwe pytanie to forma zagadki, której celem jest zaskoczyć lub wprowadzić w błąd osobę próbującą odpowiedzieć. Często najbardziej podchwytliwe pytania mają śmieszny wydźwięk lub są przedstawione w formie artykułu czy żartu. Na przykład, pytając “którą stronę włączyć, by jechać samochodem na 31 ulicę?”, możemy sprawdzić, czy osoba zna odpowiedź, czy też zostanie zaskoczona nietypowym ujęciem. Niektóre z nich mogą być równie prozaiczne, jak “Ile jabłek można zebrać, kiedy pada deszcz?”, mając na celu nie tyle sprawdzenie wiedzy, ale bardziej zdolność do kreatywnego myślenia. Zobacz również spicy pytania lub mocne pytania do butelki!

Najbardziej podchwytliwe pytania na inteligencje

  1. Pytanie: Jeśli masz dwie godziny życia i zegarek przyspiesza cztery razy, ile czasu zostanie do twojej śmierci?
    Odpowiedź: Wciąż dwie godziny.
  2. Pytanie: Jaki miesiąc ma 28 dni?
    Odpowiedź: Wszystkie miesiące mają przynajmniej 28 dni.
  3. Pytanie: Przed jakim wyścigiem nigdy nie można wyprzedzić ostatniego uczestnika?
    Odpowiedź: Wyścig samochodowy.
  4. Pytanie: Jeśli rzucisz czerwoną kamizelką do Czarnego Morza, co się stanie?
    Odpowiedź: Zmoknie.
  5. Pytanie: Jak wiele razy można odjąć 10 od 100?
    Odpowiedź: Raz, potem będzie to 90.
  6. Pytanie: Jeśli dziś jest sobota, jaki dzień będzie za 222 dni?
    Odpowiedź: Sobota.
  7. Pytanie: Dwa ojce i dwaj synowie poszli na ryby. Złowili trzy ryby. Każdy złowił jedną. Jak to możliwe?
    Odpowiedź: Jest dziadek, jego syn i wnuk.
  8. Pytanie: Co jest pełne dziur, ale wciąż trzyma wodę?
    Odpowiedź: Gąbka.
  9. Pytanie: Jak nazywa się człowiek, który jest jednocześnie lekarzem i prawnikiem?
    Odpowiedź: Człowiekiem.
  10. Pytanie: Co jest na końcu tęczy?
    Odpowiedź: Litera “i”.
  11. Pytanie: Czego nigdy nie możesz jeść na śniadanie?
    Odpowiedź: Obiadu i kolacji.
  12. Pytanie: Co jest przed tobą, zawsze, ale nigdy nie idzie za tobą?
    Odpowiedź: Przyszłość.
  13. Pytanie: Co można złapać, ale nie rzucić?
    Odpowiedź: Przeziębienie.
  14. Pytanie: Jaki jest kształt ziemi?
    Odpowiedź: Geoida.
  15. Pytanie: Jakim słowem można opisać drzewo, które można wziąć do ręki?
    Odpowiedź: Patyk.
  16. Pytanie: Ile liter jest w słowie “alfabet”?
    Odpowiedź: Siedem.
  17. Pytanie: Jeśli samochód podróżuje ze średnią prędkością 60 km/h, ile czasu zajmie mu przejechanie 60 km?
    Odpowiedź: Godzinę.
  18. Pytanie: Co jest tak ciężkie do podniesienia, ale łatwo trzymać?
    Odpowiedź: Oddech.
  19. Pytanie: Co możesz trzymać po chwili, ale nigdy przez dłuższą chwilę?
    Odpowiedź: Oddech.
  20. Pytanie: Co zaczyna się i kończy na “e”, ale ma tylko jedną literę?
    Odpowiedź: Koperta.
  21. Pytanie: Jakiego dnia tygodnia było wczoraj, jeśli za dwa dni będzie sobota?
    Odpowiedź: Czwartek.
  22. Pytanie: Jeśli skręcisz lewo trzy razy, w którą stronę teraz patrzysz?
    Odpowiedź: W prawo.
  23. Pytanie: Ile stron ma książka, jeśli ma 123 numery stron?
    Odpowiedź: 123 strony, ale 62 kartki.
  24. Pytanie: Jeśli leżysz na podłodze i patrzysz w sufit, co jest nad tobą?
    Odpowiedź: Sufit.
  25. Pytanie: Jeśli podzielisz 30 przez pół, jaki będzie wynik?
    Odpowiedź: 60.
Zobacz:  Czy na Tinderze widać ss? Czy na tinderze widać zrzut ekranu?

Śmieszne podchwytliwe pytania

  1. Pytanie: Co jest większe niż słon, ale lżejsze niż piórko?
    Odpowiedź: Cień.
  2. Pytanie: Jakie słowo pisze się coraz mniejszymi literami?
    Odpowiedź: Malejące.
  3. Pytanie: Co możesz dać kotu, ale nie psu?
    Odpowiedź: Kocie mleko. (Choć kocie mleko nie jest zalecane dla dorosłych kotów.)
  4. Pytanie: Jak się nazywa pies, który jest magikiem?
    Odpowiedź: Labradabra.
  5. Pytanie: Jeśli mamy 10 ryb i 5 z nich się utopiło, ile zostanie?
    Odpowiedź: 10. Ryby nie toną.
  6. Pytanie: Jak nazywa się wielbłąd z trzema garbami?
    Odpowiedź: Wielbłąd ciężarny.
  7. Pytanie: Co jest czarne, białe i śmieszne?
    Odpowiedź: Pingwin, który potknął się.
  8. Pytanie: Jak nazywa się komputer, który śpiewa?
    Odpowiedź: A-Dell.
  9. Pytanie: Dlaczego księżycowi nigdy nie jest zimno?
    Odpowiedź: Bo ma pełnię.
  10. Pytanie: Jakie jest ulubione jedzenie komputera?
    Odpowiedź: Byte’y.
  11. Pytanie: Dlaczego matematyk zasadzał drzewo w listopadzie?
    Odpowiedź: Chciał korzenia kwadratowego.
  12. Pytanie: Czym jest duch w szkole matematycznej?
    Odpowiedź: Działaniem w nawiasie.
  13. Pytanie: Jaką kawę pije krowa?
    Odpowiedź: Bez pianki.
  14. Pytanie: Czego potrzebuje kota, aby być szczęśliwym?
    Odpowiedź: Miotu.
  15. Pytanie: Jakie buty noszą duchy?
    Odpowiedź: Sandały z duchem.
  16. Pytanie: Co robisz, kiedy spotkasz ducha?
    Odpowiedź: Przestajesz się duchować!
  17. Pytanie: Co robią duchy, kiedy są smutne?
    Odpowiedź: Wyją z bólu.
  18. Pytanie: Dlaczego komputerowi nigdy nie jest gorąco?
    Odpowiedź: Bo zawsze ma Windows.
  19. Pytanie: Czego strzeże kocie drzewo?
    Odpowiedź: Kocich ścieżek.
  20. Pytanie: Jakie ptaki są zawsze na wyciągnięcie ręki?
    Odpowiedź: Te na twojej klawiaturze.
  21. Pytanie: Jaką muzykę słuchają balony?
    Odpowiedź: Pop.
  22. Pytanie: Dlaczego duchy nie kłamią?
    Odpowiedź: Bo jesteś w stanie przez nie przejrzeć.
  23. Pytanie: Jak nazywa się duch, który kręci się wokół szkoły?
    Odpowiedź: Klasyfikator.
  24. Pytanie: Czemu książki nigdy nie są zimne?
    Odpowiedź: Bo mają okładki.
  25. Pytanie: Jakie jest ulubione miejsce książki na wakacje?
    Odpowiedź: Morze słów.
Zobacz:  Najważniejsze narzędzie w pracy ogrodnika i rolnika - herbicydy

Podchwytliwe pytania o zwierzętach

  1. Pytanie: Co rośnie, kiedy je, ale umiera, kiedy pije?
    Odpowiedź: Ogień.
  2. Pytanie: Ile nóg ma 6 słoni?
    Odpowiedź: 24 nogi.
  3. Pytanie: Jeśli wpadnie do wody czarna krowa i czerwona świnia, która z nich będzie mokra?
    Odpowiedź: Krowa, bo świnie się nie barwią.
  4. Pytanie: Jak się nazywa ryba z jednym okiem?
    Odpowiedź: F-oki.
  5. Pytanie: Dlaczego ptaki nie korzystają z Facebooka?
    Odpowiedź: Bo już mają Twittera.
  6. Pytanie: Co dostaniesz, krzyżując psa z kocurem?
    Odpowiedź: Nikt tego nie wie, bo takie krzyżowanie jest niemożliwe.
  7. Pytanie: Co jest większe: stado owiec czy stado wilków?
    Odpowiedź: Oczywiście stado owiec, bo wilki tylko je ścigają.
  8. Pytanie: Co dostaniesz, krzyżując węża z jeżem?
    Odpowiedź: Drut kolczasty.
  9. Pytanie: Gdzie mysz spędza święta?
    Odpowiedź: W mysiej dziurce.
  10. Pytanie: Co jest białe, ma skrzydła i żyje na biegunie?
    Odpowiedź: Pingwin. Ale uwaga, nie wszystkie pingwiny żyją na biegunie.
  11. Pytanie: Która ryba ma dwa kolana?
    Odpowiedź: Tuńczyk.
  12. Pytanie: Jakie zwierzę zawsze śpi z głową do góry?
    Odpowiedź: Łosoś.
  13. Pytanie: Czym różni się krowa od komputera?
    Odpowiedź: Krowa ma mleko z przodu, a komputer z tyłu.
  14. Pytanie: Które zwierzę najlepiej się ukrywa w drzewie?
    Odpowiedź: Hipopotam. Kiedy ostatnio widziałeś hipopotama na drzewie?
  15. Pytanie: Co dostaniesz, krzyżując pszczołę z królikiem?
    Odpowiedź: Króliczego miodu.
  16. Pytanie: Dlaczego ryby są tak dobrze poinformowane?
    Odpowiedź: Bo pływają w szkole.
  17. Pytanie: Dlaczego koń stoi cały dzień na zewnątrz?
    Odpowiedź: Bo ma sierść.
  18. Pytanie: Jakie zwierzę skacze wyżej niż budynek?
    Odpowiedź: Wszystkie, budynki nie skaczą.
  19. Pytanie: Gdzie lwy żyją na wolności?
    Odpowiedź: W słowniku.
  20. Pytanie: Dlaczego ptaki nie korzystają z komputerów?
    Odpowiedź: Bo mają problemy z myszką.
  21. Pytanie: Które zwierzę nigdy nie dostaje wody w łapki?
    Odpowiedź: Ryba.
  22. Pytanie: Co dostaniesz, krzyżując kota z papugą?
    Odpowiedź: Kłopoty.
  23. Pytanie: Dlaczego krowa siedzi na krześle?
    Odpowiedź: Bo chce bydło-siedzieć.
  24. Pytanie: Dlaczego mrówka nigdy nie jest chora?
    Odpowiedź: Bo ma małe anty-ciała.
  25. Pytanie: Jakie zwierzę jest zawsze na wakacjach?
    Odpowiedź: Koń, bo jest zawsze na wakacjach (na łbie).

Podchwytliwe pytania dla dorosłych

  1. Pytanie: Im dłuższe, tym krótsze. Co to jest?
    Odpowiedź: Lata życia.
  2. Pytanie: Czym jest człowiek bez celu?
    Odpowiedź: Bezradny.
  3. Pytanie: Czym jest życie bez marzeń?
    Odpowiedź: Snem bez snów.
  4. Pytanie: Jeśli lekarz da ci trzy tabletki i kazał ci brać jedną co pół godziny, ile czasu minie, zanim zużyjesz wszystkie?
    Odpowiedź: Jedna godzina.
  5. Pytanie: Jakie dwa miesiące mają 28 dni?
    Odpowiedź: Wszystkie mają przynajmniej 28 dni.
  6. Pytanie: Jeżeli jesteś w pokoju z zamkniętymi drzwiami i oknami i w środku jest zapalona świeca oraz lampa naftowa, a do pokoju wchodzi tlen, co pierwsze się zapali?
    Odpowiedź: Najpierw tlen, bo bez niego nic się nie zapali.
  7. Pytanie: Jaka rzecz ma na początek koniec?
    Odpowiedź: Kiełbasa.
  8. Pytanie: Jeżeli rzucisz czerwoną kamizelką do Czarnego Morza, co się stanie?
    Odpowiedź: Zmoknie.
  9. Pytanie: Ile stron ma koło?
    Odpowiedź: Dwie: wewnętrzną i zewnętrzną.
  10. Pytanie: Jakie jest najbardziej mokre miejsce na świecie?
    Odpowiedź: Usta, bo zawsze mają język.
  11. Pytanie: Co jest niewidoczne, ale jeśli je stracisz, umrzesz?
    Odpowiedź: Oddech.
  12. Pytanie: Jak można podróżować na zachód, nie przestając iść na południe?
    Odpowiedź: Gdy dotrzesz na biegun południowy.
  13. Pytanie: Jeżeli pięć mężczyzn kopie pięć dziur w pięć minut, ile czasu potrzeba dziesięciu mężczyzn, aby wykopać dziesięć dziur?
    Odpowiedź: Pięć minut.
  14. Pytanie: Czym jest ciało, które po porwaniu żyje, a po oddaniu umiera?
    Odpowiedź: Zakładnik butelki.
  15. Pytanie: Co jest tak delikatne, że mówiąc jego imię, niszczysz je?
    Odpowiedź: Cisza.
  16. Pytanie: Czego możesz złapać, ale nie rzucić?
    Odpowiedź: Przeziębienia.
  17. Pytanie: Ile razy można odejmować 5 od 25?
    Odpowiedź: Raz. Później już odejmujesz od 20.
  18. Pytanie: Jeśli jesteś trzeci w kolejce, to który jesteś?
    Odpowiedź: Ostatni.
  19. Pytanie: Czemu kobiety nie mogą powiedzieć kłamstwa, patrząc ci prosto w oczy?
    Odpowiedź: Bo mężczyźni nie patrzą im wtedy w oczy.
  20. Pytanie: Jeżeli samolot rozbije się na granicy Polski i Niemiec, gdzie pochowają ocalałych?
    Odpowiedź: Ocalałych się nie chowa.
  21. Pytanie: Co zaczyna się na „k”, kończy na „t” i jest wypełnione literami?
    Odpowiedź: Koperta.
  22. Pytanie: Jakie jest najdziwniejsze miejsce, w którym spotkałeś swojego przyjaciela z dzieciństwa?
    Odpowiedź: To jest bardziej pytanie otwarte niż podchwytliwe. Każdy ma na nie inne odpowiedzi.
  23. Pytanie: Co można znaleźć raz w minucie, dwa razy w momencie, ale nigdy w tysiącu lat?
    Odpowiedź: Literę “m”.
  24. Pytanie: Czego im więcej masz, tym mniej widzisz?
    Odpowiedź: Ciemności.
  25. Pytanie: Co jest pełne dziur i wciąż trzyma wodę?
    Odpowiedź: Gąbka.
Kliknij aby ocenić:
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ogólne

Czy opcja wynajmu długoterminowego samochodu faktycznie się opłaca?

Ogólne

Najważniejsze narzędzie w pracy ogrodnika i rolnika – herbicydy

Ogólne

Nie myj okien samodzielnie!

Ogólne

Kurtki robocze z nadrukiem – jakie mają zalety?

Ogólne

Spawanie elektryczne – na czym polega i jak się go nauczyć?

Ogólne

Volkswagen ID.5 – czym może zaskoczyć nas ten elektryk

Ogólne

Do czego służy program CAM i jakie oprogramowanie wybrać?

Ogólne

Kontener sanitarny z szambem – pełen komfort w każdych warunkach